Brand verwoest appartement: "Elektrische fiets is de schuldige"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
In Zonhoven heeft een zware brand gewoed in een appartement. De oorzaak ligt bij de batterij van een elektrische fiets.

Het appartement werd helemaal verwoest door het vuur. Een van de bewoners liep brandwonden en een rookvergiftiging op en moest naar het ziekenhuis voor verzorging.

De oorzaak van de brand is de batterij van een elektrische fiets. "Het is een groot probleem, dat ook bij batterijen van hoge kwaliteit voorkomt", waarschuwt brandpreventieadviseur Tim Renders in Het Belang van Limburg.

Volgens hem zijn er het afgelopen jaar in België en Nederland zeker 30 branden ontstaan door de batterij van een elektrische fiets, die erg kwetsbaar blijkt. "Wanneer een elektrische fiets bijvoorbeeld valt, kan het vliesje tussen de positieve en de negatieve deeltjes in de batterij beschadigd geraken. Dat leidt tot een thermal runaway, een opbouw van hitte die moeilijk te stoppen is."

Gebruiksaanwijzing

Renders raadt aan om de gebruiksaanwijzing te raadplegen om te weten hoe lang de fiets moet opladen. Na het opladen trek je de stekker best meteen uit. 's Nachts opladen raadt hij ten stelligste af. Ook de fiets in een inkomhal opladen, raadt hij af, aangezien in geval van nood de uitgang naar buiten dan afgesloten kan geraken.