"Nieuwe Vlaamse regering wil dit duizenden euro's goedkoper maken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De volgende Vlaamse regering zou van plan zijn om iets veel goedkoper te maken. Dat leidt de krant De Morgen af uit een gelekte onderhandelingsnota.

Het gaat om de registratierechten bij de aankoop van een eerste woning. Die registratierechten liggen nu op 3%, de volgende Vlaamse regering zou ze willen terugbrengen naar 1%.

Dat maakt een groot verschil voor de portemonnee. Wie een woning van 300.000 euro koopt, betaalt zo geen 9.000 euro aan registratierechten, maar 3.000 euro.

Niet goed voor vertrouwen

Het is voor het eerst dat er iets naar buiten lekt over de onderhandelingen. "Er komt weinig naar buiten, maar dat maakt dit lek des te pijnlijker", zei Wetstraatjournalist Rob Van Herck op VTM. "Dat hoor ik toch bij de partijen. Dit is niet goed, ook niet voor het vertrouwen, dat zo'n nota ineens in De Morgen verschijnt."

"De drie partijen zeggen niet te weten wie het gelekt heeft, maar iemand zal het wel gedaan hebben. Toch hoor ik zowel van N-VA, cd&v als Vooruit dat de gesprekken nog altijd constructief verlopen. En dat dit dus ook geen echte vertrouwensbreuk hoeft te zijn."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp