Stoppen met roken? Op deze financiële tegemoetkomingen heb je recht

door: STS
Roken
Afbeelding bron: Pixabay

Mensen die willen stoppen met roken, kunnen zowel via de overheid als via hun ziekenfonds daar financiële hulp voor krijgen.

We zijn aan een nieuw jaar begonnen, en ongetwijfeld was 'stoppen met roken' één van de populairste goede voornemens die gemaakt werden.

Maar stoppen met roken is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan je je laten bijstaan door een professional, een tabacoloog. De Vlaamse overheid komt daarin tussen.

Die betaalt namelijk een deel van de kosten van de raadpleging. Het gaat om de eerste vier uur individuele begeleiding of de eerste twaalf uur groepsbegeleiding.

"Per kwartier betaalt de overheid voor een individuele sessie 7,50 euro, zodat je zelf nog hoogstens 7,50 euro moet neertellen. Voor een groepssessie betaalt de Vlaamse overheid 2 euro per kwartier, zodat je zelf nog hoogstens 1 euro moet bijleggen", meldt Spaargids.

Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 1 euro (individueel) of een halve euro (groepssessie).

Ziekenfonds

Ook de mutualiteiten bieden een helpende hand. Dat gaat van een gedeeltelijke tegemoetkoming voor nicotinevervangende middelen tot een bedrag dat aan begeleiding door een tabacoloog besteed kan worden. Vraag jouw mutualiteit naar hetgeen jij recht op hebt.