Annelies Verlinden verklaart plotse verlenging maatregelen: "Ik begrijp de frustratie, moedeloosheid en onmacht"

door: STS
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geeft toe dat er beter gecommuniceerd had moeten worden over de verlenging van de maatregelen tegen het coronavirus tot 1 maart.

"Het Overlegcomité besliste vrijdag om de bestaande maatregelen te bevestigen en zoals altijd hebben we bij deze Ministeriële Besluiten een einddatum nodig - en in dit geval is die bepaald op 1 maart. Het persbericht stelde dat de maatregelen bevestigd werden. Mogelijk is de einddatum niet vermeld omdat dat een formaliteit is; de vorige Besluiten hadden ook een duur van een zestal weken. Maar we zullen daar in de toekomst aandacht voor hebben", verklaarde minister Verlinden op Radio 1.

"Er is veel frustratie, moedeloosheid en onmacht. Daar heb ik het volste begrip voor. Ik ben geen motivatiepsycholoog, maar wat sommigen onder hen mij vertellen, is dat wanneer je nu zou zeggen dat de maatregelen verlengd worden voor twee weken en je vervolgens opnieuw en opnieuw en opnieuw moet verlengen... Sommige mensen geven er de voorkeur aan om onmiddellijk te weten waar we in het slechtste geval vanuit moeten gaan, zoals een periode van zes weken waarin er bijsturingen kunnen komen. Dat is ook een manier van benaderen."

"Ik begrijp het helemaal. Dat neemt niet weg dat het verschrikkelijk lastig is vandaag, en hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt en hoe meer we met z'n allen uitkijken naar die versoepelingen en het herwinnen van de vrijheid. Maar dit is de situatie waarin we vandaag zitten. We zien ook in onze buurlanden dat de Britse variant bijzonder gevaarlijk kan zijn en dat we niet te snel mogen versoepelen, om te vermijden dat we opnieuw in een veel ergere situatie terechtkomen."