CD&V doet opvallende ontdekking: "Zelfstandigen hebben daar recht op, maar ze weten het niet"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Zelfstandige mannen blijken amper op de hoogte te zijn van het feit dat ze recht hebben op geboorteverlof, zo stelt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

Sinds 1 mei 2019 hebben ook zelfstandigen die vader of meeouder worden, recht op maximaal tien dagen (of twintig halve dagen) vaderschaps- of geboorteverlof.

Uit cijfers die Nahima Lanjri opvroeg aan minister van Zelfstandigen Dennis Ducarme (MR) blijkt echter dat tot 31 maart 2020 slechts 6.000 zelfstandige papa’s en meeouders gebruik hebben gemaakt van het geboorteverlof sinds de invoering ervan.

Lanjri pleit voor betere informatieverstrekking: "Ik vraag aan minister Ducarme om een informatiecampagne op te zetten, zodat zelfstandigen in de toekomst beter op de hoogte zijn van hun rechten. Ook de sociale secretariaten moeten hierin betrokken worden."

Dienstencheques

"Uiteraard hebben ook zelfstandige moeders recht op geboorteverlof. Het gaat dan over 12 weken uitkering voor de moederschapsrust en 105 dienstencheques. Op die manier krijgen zelfstandige moeders dus in totaal 15 weken ondersteuning, net zoals werknemers die moeder worden."