CD&V komt tot pijnlijke conclusie: "Lakse Belgen hebben hun les nog steeds niet geleerd"

door: STS
Franky Demon
Afbeelding bron: Photonews

Steeds meer bestuurders zien hun rijbewijs ingetrokken worden wegens drank- en drugsgebruik achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

De cijfers tonen een stijging van het aantal onmiddellijke intrekkingen over de periode 2016 tot 2019 met liefst 16,24%.

Wat betreft alcoholinbreuken, ging het in 2018 over 45.758 vaststellingen tegenover 49.182 vaststellingen in 2019 (een stijging van 7,48%).

Attitude

"Deze cijfers leggen een duidelijk probleem bloot rond de attitude van de Belgen over rijden onder invloed", stelt Demon. "Ondanks de vele campagnes en sensibilisering, lijken we onze les nog steeds niet geleerd te hebben."

Naast alcohol vormt ook druggebruik in het verkeer een hardnekkig probleem. In de periode 2016-2019 ging het om een stijging in vaststellingen van maar liefst 40%.

BOB

"Zoals de BOB-campagne van vorig jaar reeds vermeldde, is de attitude rond niet-rijden en drinken nog niet sterk genoeg aanwezig in België. Ook de cijfers rond druggebruik in het verkeer wijzen op een te lakse ingesteldheid van de Belgen. Zorgwekkend, want overtreders spelen niet alleen met hun eigen leven, maar ook met dat van vele anderen."