Cijfers over Nederlandse taal bij Brusselse politie: “Meer dan een halve leugen van Verlinden”

door: BVDO
Annelies Verlinden - politie
Afbeelding bron: Photonews

De kennis van het Nederlands gaat er binnen de Brusselse lokale politie zienderogen op achteruit, zo stelt Vlaams Belang vast.

Volgens cijfers die Vlaams Belang opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) spreekt slechts 51,6 procent van de Brusselse politie ook Nederlands. Vorig jaar was dat nog bijna 58 procent.

Bovendien merkt Vlaams Belang een groot verschil op bij de agenten. “Zoals met alles wat de taalkennis betreft, is de kennis van de tweede taal heel verschillend al naar gelang de taalgroep waartoe men behoort”, vertelt Barbara Pas (Vlaams Belang). “Van de Nederlandstaligen is momenteel 86,4 procent tweetalig; van de Franstaligen is dat slechts 37,8 procent.”

Pas koppelt daar meteen de nodige besluiten aan vast. “In Brussel moeten ze zich toch wel eens grondig bezinnen over de vraag of ze eigenlijk nog wel de hoofdstad van België willen blijven. Want als ze daar de meerderheid van de bevolking van dit land blijven negeren en provoceren, dan is er toch wel een fundamenteel probleem.”

Ook minister Verlinden gaat volgens Pas in de fout. “Op mijn vraag wat zij aan deze toestand gaat doen, krijg ik als droog antwoord een verwijzing naar de bevoegdheid van de Brusselse instanties. Dat is meer dan een halve leugen. Verlinden is als minister van Binnenlandse Zaken wetgevend zowel bevoegd voor de politie als voor de taalwetgeving in Brussel. Wanneer duidelijk is dat die Brusselse instanties de wet niet naleven, dan is het aan haar om in te grijpen.”