Kritiek op Vivaldi-plan rond bedrijfswagens: 'Mensen riskeren deel van hun inkomen te verliezen'

door: MRO
elektrische wagen laadt op aan laadpaal
Afbeelding bron: Photonews

In de plannen van de Vivaldi-coalitie zou de afschaffing van het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens op diesel en benzine vanaf 2026 staan. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin maakt zich daar zorgen over.

“Ik sta volledig achter een vergroening van ons wagenpark, maar de haalbaarheid en betaalbaarheid van dit voorstel zijn erg twijfelachtig", aldus Wouter Raskin op het virtuele huis van N-VA.

“De helft van onze burgers heeft geen oprit of garage om thuis te laden. En wat met mensen die nu met een kleine bedrijfswagen rondrijden, zoals werknemers van een poetsbureau? Moeten we die mensen dan maar in de kou laten staan?”

Raskin vreest dat er tegen 2026 onvoldoende betaalbare kleine elektrische wagens zullen zijn. “Wie vandaag met zo’n kleine wagen rijdt, riskeert zijn wagen en dus een deel van zijn inkomen kwijt te spelen. Het is bizar dat het voorstel hybride wagens uitsluit of weigert te werken met een CO2-norm. Dat zou immers een oplossing kunnen bieden voor mensen met een kleine bedrijfswagen.”

Verder wijst het N-VA-Kamerlid er ook op dat er dure infrastructuurwerken nodig zullen zijn om het elektriciteitsnet aan te passen en om voldoende laadpalen te kunnen voorzien.