Mag je winkelen in het buitenland of er familie bezoeken? Annelies Verlinden schept duidelijkheid

door: STS
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft toelichting gegeven bij de regels omtrent verplaatsingen naar het buitenland. Niet-essentiële reizen worden immers verboden vanaf 27 januari.

"We hebben rekening gehouden met bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld scholieren die over de grens naar school gaan, of mensen die om familiale redenen zoals co-ouderschap de grens moeten oversteken. En ook voor mensen die om professionele redenen moeten oversteken", zei minister Verlinden op VTM.

Op de vraag op je familie mag gaan bezoeken in het buitenland, antwoordde ze: "Als dat puur voor de ontspanning is, kan dat niet. Maar als er bijvoorbeeld een huwelijk of een begrafenis of een andere dringende reden is om die familie op te zoeken, kan dat wel."

"We zullen aan iedereen die de grens oversteekt vragen om een verklaring op eer bij zich te hebben, waarin men aanduidt dat men niet voor een toeristische of recreatieve reden de oversteek maakt. De politie zal uiteraard kunnen nakijken of die verklaring op eer overeenstemt met de werkelijkheid."

Winkelen

Mogen we gaan winkelen in het buitenland? "Er zijn veel mensen in dit land die voor dagelijkse, noodzakelijke activiteiten de grens oversteken. Mensen voor wie de bakker aan de overkant van de grens dichterbij is dan die in België. Daarvoor hebben we voorzien dat zij die dagelijkse, noodzakelijke activiteiten toch nog kunnen doen, om hun leven niet ongelooflijk moeilijk te maken."