Meyrem Almaci heeft duidelijke mening over hoe het verder moet met de avondklok

door: STS
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

De voorbije dagen groeide de vrees dat de avondklok verstrengd zou worden. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Groen-voorzitter Meyrem Almaci legt uit waarom ze de avondklok zowel verfoeilijk als noodzakelijk vindt.

"Als partij zijn wij absoluut een koele minnaar van zaken die interen op onze grondrechten, en de avondklok is natuurlijk een zeer verregaande maatregel, die inteert op een grondrecht", zei Almaci op Radio 1.

"De avondklok is ingevoerd op het moment dat de cijfers exponentieel stegen. Op dat moment is de horeca ook gesloten. Voor ons moet elke maatregel die een stukje van je grondrechten aantast, proportioneel en tijdelijk zijn. Die avondklok is ingevoerd in het kader van een reeks maatregelen om samen de curve naar beneden te krijgen. Maar principieel zijn we er een koele minnaar van."

"Wij staan bijzonder huiverachtig ten opzichte van maatregelen die grondrechten inperken, dus die moeten zeer voorzichtig worden ingevoerd. Maar we zitten in een situatie waarbij die een element zijn om die curve naar beneden te halen. Maar vanaf we ze kunnen afvoeren, zullen we ze afvoeren. Wat ons betreft kan er bijvoorbeeld geen sprake van zijn om de avondklok als een handhavingsmaatregel te gebruiken. Dat is niet waarvoor ze dient."