Politiek in nauwe schoentjes over PFOS-vervuiling: Wie gaf opdracht om te zwijgen?

door: STS
3M-fabriek
Afbeelding bron: Photonews

Uit onderzoek van de VRT blijkt dat de vorige Vlaamse regering in 2017 communicatie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht heeft tegengehouden.

De VRT citeert uit een uitgelekte e-mail van een leidinggevende binnen OVAM: "Ik heb van het kabinet de uitdrukkelijke opdracht gekregen dat we geen trekkersrol mogen opnemen in dit dossier naar communicatie en zelf geen onderzoek mogen uitvoeren ter controle van het woongebied."

Joke Schauvliege (CD&V) was toen voogdijminister van OVAM, maar ontkent dat zij de opdracht gaf om niet te communiceren over de vervuiling. Zij zegt bewijzen te zullen voorleggen in de onderzoekscommissie.

Volksgezondheid

"Het is duidelijk dat in 2017 álle informatie op tafel lag om actie te ondernemen rond de PFOS-vervuiling en dat het een politieke beslissing was om dat niét te doen", stelt Vlaams Parlementslid Jos D'Haese (PVDA) op Twitter. "Rest de vraag: waarom? Welke belangen gingen boven de volksgezondheid?"

En dat is niet het enige probleem. "In de 'Pano'-reportage getuigden een tiental inspecteurs van de Vlaamse Milieumaatschappij dat hoge politieke figuren de uitvoering van hun werk tijdens de laatste twintig jaar verhinderden", stelt Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang).

"Dat zou willen zeggen dat nagenoeg alle partijen - in het bijzonder Open Vld, CD&V en N-VA - boter op het hoofd hebben en zelfs actief hebben bijgedragen aan dit schandaal. Dit kan niet ongestraft blijven."

Download nu de gratis app van Redactie24