"Regering-Jambon heeft slechte deal gemaakt: De Vlaming zal dit bedrag moeten ophoesten"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De deal die de Vlaamse regering sloot met 3M inzake de PFOS-vervuiling, is onvoldoende, vindt Groen. "En de Vlaming betaalt de prijs."

"Het wordt steeds meer duidelijk dat de deal tussen de regering-Jambon en 3M ontoereikend is", stelt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege van Groen.

Eerder deze week kondigde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan dat er een deal bereikt was met 3M, ter waarde van 571 miljoen euro.

"Maar de duivel zit in de details", zegt Schauvliege. "Volgens expert Michel Maus kan zeker 350 miljoen euro van dat totale bedrag voor 25 procent fiscaal afgetrokken worden."

"Concreet wil dat zeggen dat de belastingbetaler 87,5 miljoen euro van dat bedrag zal moeten ophoesten. Dat de regering-Jambon dit trots als een goeie deal verkoopt, krijg je mij niet uitgelegd."

"Er zitten ook nog tal van andere addertjes in de deal. De regering ziet bijvoorbeeld ook af van verdere juridische stappen. Een grote fout."

"Dat de Vlaamse regering met deze deal bepaalde zaken al in steen bijtelt en bedragen vastlegt voor de eigenlijke impact gekend is, is problematisch. De regering-Jambon speelt met vuur en het zal de Vlaming zijn die op de blaren zal zitten."