Politiek wil dat banken spaarrente verhogen, en snel: "Wat BNP Paribas Fortis wil, is niet haalbaar"

door: STS
BNP Paribas Fortis
Afbeelding bron: Photonews

Het is niet uitgesloten dat de politiek binnenkort gaat ingrijpen en de banken gaat verplichten om hun spaarrente te verhogen. Dat zegt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand.

De banken verhogen de rente op het spaargeld liever niet (lees hier waarom), en de Nationale Bank gaf een negatief advies na het lezen van een voorstel van Vooruit om de rente verplicht te verhogen.

Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei daar zaterdag al over: "Het advies van de Nationale Bank overtuigt écht niet. Er staat in dat ons voorstel op jaarbasis 4,5 miljard zou kosten aan de Belgische banken. Dat is gewoon volstrekt onjuist."

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld) zegt in te zullen grijpen indien nodig. "Ik heb nog een beetje geduld, tot einde deze maand", vertelde ze aan De Tijd. "Wachten tot eind 2024, zoals de CEO van BNP Paribas Fortis aangaf, is niet haalbaar."

"Als een reactie van de banken uitblijft, is alles bespreekbaar. Zelfs de allerlaatste stap: een ingrijpen in de minimumrenten, op basis van een aangepast voorstel."