Premier De Croo eist het van ons: "Er is maar één manier om dit stil te leggen"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ziet twee redenen waarom de coronacijfers zienderogen stijgen. Doordat de Britse variant overheerst, is het virus nog besmettelijker dan voorheen. De tweede reden is het gedrag van de bevolking.

"Het is na al een aantal dagen dat het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames voorzichtig aan het stijgen is. Het zou de illusie kunnen geven van een vals plat", zei De Croo tijdens een persconferentie. "Uit de modellen van de experten was al duidelijk dat er een verhoging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zou komen. Maar die versnelling is sneller dan verwacht."

"De reden is dat het virus besmettelijker is geworden. Maar we zien ook dat we ons gedrag hebben gewijzigd. We ontmoeten elkaar vaker. We zien dat het aantal contacten stijgt, en dan is het risico dat we elkaar besmetten hoger. We zien dat er meer verplaatsingen zijn, bijvoorbeeld naar het werk. In vergelijking met tussen kerst en Nieuwjaar zijn er meer mensen die elkaar ontmoeten."

School

"Uit de contactanalyses blijkt ook dat de school een belangrijke plaats is waar veel besmettingen plaatsvinden. Kinderen en jongeren pikken het virus vaak op in de school, brengen het mee naar hun thuis, met het risico dat ze hun ouders besmetten. Als hun ouders niet telewerken, bestaat het risico dat zij op de werkvloer andere mensen besmetten en op die manier ontstaat snel een keten van besmettingen."

Gedrag aanpassen

"Na een jaar in deze coronacrisis weten we hoe we dit moeten stilleggen. Er is maar één manier, en dat is het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken. Als je iemand wil ontmoeten, doe dat buiten."

"Corona is niet voorbij. We zien dat we steeds opnieuw met nieuwe situaties geconfronteerd worden. Ik zou echt willen hopen dat dit de laatste maal is dat we minder goed nieuws moeten brengen na een Overlegcomité. Ons gedrag is de sleutel. De vaccinatie helpt, maar staat nog niet ver genoeg om ons toe te laten veel sociale contacten te hebben."

"Onze opdracht is om in de komende weken ons sociaal gedrag aan te passen, om ervoor te zorgen dat we niet onnodig mensen gaan besmetten. Thuiswerken, afstand houden en zo weinig mogelijk mensen van nabij te ontmoeten. Zo houden we perspectief om de scholen op 19 april volledig te kunnen openen, en de horeca, op 1 mei."