Professor over staatshervorming: "Dat is het cement van elke federale staat"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Voor de Waalse professor Marc Uyttendaele is het Belgische model helemaal dood. Niet luisteren naar de stem van de kiezer is volgens hem een grote fout.

Marc Uyttendaele, Waals professor grondwettelijk recht en echtgenoot van Laurette Onkelinx (PS), wil dat politici de verkiezingsuitslag respecteren. "Een volk moet bestuurd worden zoals de kiezers het gevraagd hebben. Nu zie je twee samenlevingen die elkaars tegengestelde zijn. Dan moet je je instellingen ook daar naar organiseren", zegt hij aan De Morgen.

Een regering met PS en N-VA was een must, Uyttendaele zag waar het fout liep. "Ze hebben niets gemeenschappelijk, en toch hadden ze genoeg elementen samengebracht om samen beleid te voeren. Alleen, de liberalen en de groenen weigerden te onderhandelen om dit compromis uit te werken."

Doorgedreven federalisme is voor Uyttendaele de oplossing. De sociale zekerheid financieren moet evenwel een nationale bevoegdheid blijven. "Een centrale financiering van de sociale zekerheid is het cement van elke federale staat", besluit hij.