Van Quickenborne wil ingrijpen: "Deze aanpak faalt en zorgt voor wantrouwen in justitie"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft in zijn beleidsverklaring duidelijk aangegeven dat het gerecht voor bepaalde zaken véél sneller moet werken, zoals bijvoorbeeld vechtpartijen of fietsdiefstallen.

“Alle recht moet snel zijn, maar voor bepaalde fenomenen moet het gerecht extra snel zijn. Ik heb het dan concreet over lik-op-stuk-beleid. De eenvoudig identificeerbare criminaliteit, ik heb het dan over graffiti, fietsdiefstallen, vechtpartijen, sommige vormen van zinloos geweld, intrafamiliaal geweld, vaak criminaliteit die vandaag op geen enkele manier wordt bestraft, maar geseponeerd.”

“De aanpak vandaag is vaak dat de politie een pv opstelt, dat pv laat liggen en na 3 maanden overmaakt aan het parket, dat komt in de hoop te liggen en met wat geluk wordt het behandeld zoveel maanden later. Dat is een aanpak die faalt en die zorgt voor wantrouwen in justitie.”

De minister wil dit anders aanpakken. “Een aanpak waarbij de politie onmiddellijk in contact treedt met het parket. Men gaat over tot overleg tussen politie en parket. Na het overleg neemt men onmiddellijk contact met het slachtoffer en bekijkt men of het slachtoffer onmiddellijk kan worden vergoed.”

“Als het slachtoffer vergoed is en de feiten zijn zeer licht, dan kan men overgaan tot een waarschuwing, dat kan gaan over een boete of over mensen te laten gaan werken en de schade te herstellen of een verwijzing naar de rechtbank. Snelrecht betekent niet noodzakelijk dat je bij de rechtbank belandt.”