"Vlaams Belang klein krijgen is missie die De Wever de rest van zijn leven zal meedragen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang zal niet opgeheven worden zolang Bart De Wever voorzitter is van de N-VA. Dat stelt Karl Drabbe, uitgever bij Doorbraak.

Hoewel De Wever Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uitnodigde voor gesprekken na de verkiezingen van 2019, zegt Drabbe er stellig van overtuigd te zijn dat De Wever het cordon sanitaire niet wil doorbreken.

"Zolang De Wever voorzitter is, zal het cordon niet sneuvelen. Ik ken hem al van aan de universiteit, waar we deel uitmaakten van een groep gelijkgezinden. De kern is dat je met iedereen in gesprek gaat, maar er grenzen zijn op vlak van samen beleid voeren", zegt Drabbe in Het Belang van Limburg.

"Hoe willen we Vlaanderen op de kaart zetten? Als een inclusieve, welvarende samenleving, los van de Belgische context. Dat kan je maar bereiken als je afstand neemt van de partij die ervoor gezorgd heeft dat heel de Vlaams-nationalistische ideologie besmet is geraakt. Het Vlaams Belang klein krijgen is een missie die De Wever de rest van zijn leven zal meedragen."

Theo Francken

In december van vorig jaar liet De Wever zelf ook al verstaan dat een samenwerking wat hem betreft niet tot de mogelijkheden behoort: "Dan doe ik de deur hier dicht en met de glimlach." Ook Theo Francken liet in een interview met Redactie24 al verstaan dat er één en ander dient te veranderen bij het VB: "Het is vaak de hand uitreiken boven tafel en onder tafel een dikke stamp geven."