Opvallende ontdekking over prijzen in de supermarkten: "Er is nochtans ruimte voor prijsdalingen"

door: STS
Albert Heijn - supermarkt
Afbeelding bron: Photonews

Testaankoop bestudeert elke maand de prijzen in de supermarkt. De consumentenorganisatie trekt nu conclusies voor de voorbije maand maart.

Testaankoop kijkt telkens naar de prijzen van meer dan 3.000 producten, verkocht bij zeven supermarktketens. Wat blijkt? De inflatie in de supermarkten ligt nu op 2,73%. "In maart 2023 lag de inflatie op 20,62%."

"We stellen vast dat een aantal belangrijke producten vandaag goedkoper zijn dan vorig jaar. Brood kost nu bijvoorbeeld 2,7% minder dan vorig jaar, halfvolle melk kost 3,5% minder en vershoudfolie en aluminiumfolie zijn zelfs 7% goedkoper dan vorig jaar."

Wat Testaankoop opvalt, is dat de prijzen van grondstoffen als plantaardige olie en granen al bijna twee jaar dalen. Maar dat vertaalt zich niet naar prijsverlagingen voor de consumenten. "Integendeel, frituurolie kost gemiddeld 39% meer dan twee jaar geleden, en pasta kost ons ook nog gemiddeld 5% meer dan anderhalf jaar geleden, toen de prijzen op de internationale markten zijn beginnen dalen."

Testaankoop verwacht dat de prijzen gemiddeld gezien zullen stagneren, en dat er geen compensatie komt voor de enorme stijgingen van het voorbije jaar. "Nochtans wijzen de dalingen in grondstofprijzen en energieprijzen er wel op dat er ruimte is voor prijsdalingen", stelt woordvoerder Ortwin Huysmans.

Volg Redactie24 nu op Instagram