Opgepast! Opvallend veel valse mails over pensioenen, belastingen en vakantiegeld

door: MRO
factuur - rekening - paniek - oplichting
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het is belangrijk om, zeker op dit moment, heel aandachtig te blijven voor phishingberichten. Safeonweb laat immers weten dat het meer meldingen ontvangt over valse mails die vanuit de overheidsdiensten lijken te komen.

Oplichters maken gebruik van de jaarlijks terugkerende berichten over belastingen, pensioenen en vakantiegeld om mensen op te lichten.

Hoewel sommige phishingberichten er realistisch uitzien en lijken te komen van vertrouwde bronnen zoals My e-Box of Mijn Burgerprofiel, zijn ze in werkelijkheid vals.

Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt?

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing, kun je controleren of de URL in het bericht overeenkomt met de officiële URL van de instantie. Dat kan je doen door met je muis te bewegen over de button/link zonder dat je erop klikt. Op dat moment verschijnt de URL (webadres) en kan je controleren of dat naar de correcte URL verwijst. Controleer ook altijd of je eigen gegevens in de mail volledig correct zijn.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het nog steeds mogelijk is om legitieme berichten te ontvangen van de overheid. Wees daarom altijd alert en controleer de afzender en inhoud van het bericht zorgvuldig voordat je erop reageert. Zo kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing.