Duidelijkheid over premie voor elektrische wagen: Belangrijk besluit is nu genomen

door: STS
Elektrische wagen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De Vlaamse regering heeft een belangrijke knoop doorgehakt inzake de premie voor elektrische wagens. Daar was onduidelijkheid rond ontstaan.

Het was de bedoeling dat burgers gedurende drie jaar aanspraak zouden kunnen maken op de premie, maar er kwamen de jongste tijd problemen aan het licht. Zoals mogelijk onvoldoende budget om aan de vraag te kunnen voldoen, waardoor niet alle Vlamingen gelijk behandeld zouden kunnen worden, vond de Raad van State.

Nu is er beslist om de premie slechts gedurende één jaar uit te keren, en dus niet in de jaren 2025 en 2026, zoals eerder beloofd was. Na dit jaar zullen er dus geen premies meer worden uitgedeeld.

Concreet zal wie in 2024 een nieuwe elektrische wagen koopt, een premie van 5.000 euro krijgen, indien die wagen goedkoper is dan 40.000 euro. De bedoeling was om in 2025 nog 4.000 euro premie toe te kennen, en in 2026 nog 3.000 euro, maar die plannen zijn dus geschrapt.

Ook wie van plan is om een tweedehands elektrische wagen te kopen, kan rekenen op een premie: 3.000 euro wordt daarvoor voorzien. Ook hier geldt: deze premie zal enkel in 2024 verkrijgbaar zijn.