Komt het nog goed met premie voor elektrische wagens? Dit zegt minister

door: STS
Elektrische wagen
Afbeelding bron: Photonews

De premie voor elektrische wagens blijft kopzorgen creëren. Er moet meer budget gevonden worden dan de voorziene 20 miljoen, want anders kunnen slechts 4.000 Vlamingen profiteren van de premie. En dat gaat in tegen het gelijkheidsbeginsel, vindt de Raad van State.

“We hebben geen glazen bol, we weten niet hoe de verkoop gaat lopen”, reageerde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters in 'Villa Politica'.

“We hebben wel bij Febiac de cijfers opgevraagd over het aantal zero-emissievoertuigen die ingeschreven werden in de maand januari van dit jaar. Dat gaat over 250 voertuigen die aan de voorwaarden voldoen en die dus in principe een premie kunnen krijgen. 250 maal 5.000 euro, dan zou dat gaan om ongeveer 1 miljoen euro.”

“Wel, dan hebben we nog 19 miljoen euro voor de komende elf maanden. We weten het niet, we kunnen nu niet anticiperen: zal de verkoop enorm boomen? Of gaat het eerder traag gaan?”

"Ik vind dat we het advies van de Raad van State ter harte moeten nemen. We gaan niet in de loop van het jaar aan het bedrag van die premie morrelen. Vandaar dat ik vrijdag een voorstel ga voorleggen om tegemoet te komen aan de adviezen van de Raad van State."

"We hebben een budget van 75 miljoen euro voor drie jaar. Dat budget dit jaar al inzetten is één van de mogelijkheden. Dat zullen we vrijdag met de Vlaamse regering beslissen."