Nieuw in het verkeer: Het "hoffelijkheidslicht": Dit moet je als weggebruiker weten

door: STS
Autorijden - auto
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Kijk niet vreemd op als je binnenkort een wagen ziet met een groen zwaailicht op het dashboard. Het gaat om een zogenaamd "hoffelijkheidslicht", bedoeld voor brandweerlieden die op weg zijn naar een interventie.

Er is een proefproject gestart dat acht maanden zal duren. Vias institute zal in opdracht van de FOD Mobiliteit en Vervoer het effect van die lichten op de aanrijtijden en de impact op de veiligheidsgevoel van de brandweervrijwilligers gaan bestuderen.

"In totaal nemen twintig vrijwilligers, vijf per deelnemende zone, deel aan het proefproject", laat Vias institute weten.

"Een groen hoffelijkheidslicht dat op het dashboard bevestigd is, zorgt ervoor dat de andere weggebruikers weten dat deze vrijwilligers van de brandweer op weg zijn naar een dringende interventie."

"Door hoffelijk te zijn naar deze bestuurders en hen voorrang te verlenen waar het kan, zouden ze in theorie sneller op hun bestemming moeten aankomen."

"Het groene licht is echter geen vrijgeleide om het verkeersreglement niet te respecteren. Voertuigen met een groen hoffelijkheidlicht zijn geen prioritaire voertuigen."