Premie elektrische wagen stuit op verzet: "Niet eerlijk, om deze reden"

door: STS
Elektrische wagen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Er duikt een nieuw probleem op met de premie die de Vlaamse overheid voorziet voor wie een elektrische wagen wil kopen. De regeling zorgt niet voor een gelijke behandeling van elke Vlaming, vindt de Raad van State.

De Vlaamse regering geeft dit jaar een premie van 5.000 euro aan mensen die zich een nieuwe elektrische wagen van minder dan 40.000 euro aanschaffen. Een aantal automerken verlaagden hun prijzen zelfs al, zodat hun wagens minder dan 40.000 euro kosten en in aanmerking komen voor de premie.

Maar begin dit jaar werd al duidelijk dat wellicht niet iedereen die de premie wil hier ook van zal kunnen genieten. Er is immers maar 20 miljoen euro aan budget voorzien, want betekent dat slechts 4.000 mensen aanspraak zouden kunnen maken op de premie.

Bijkomend probleem: nu vindt de Raad van State dat de regeling daardoor niet eerlijk is, meldt Het Nieuwsblad. Het feit dat wie eerst komt, eerst maalt, en andere gegadigden daardoor naast de premie dreigen te grijpen, gaat in tegen het gelijkheidsbeginsel, is de Raad van State van oordeel.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zou tegen de ministerraad van aanstaande vrijdag met een aangepast besluit komen.