Touring onderzoekt de veiligheid van motorhomes met een crashtest

door: SLO

De zomer loopt dan wel op zijn eind, maar de belangstelling voor motorhomes neemt nog niet af. Het coronavirus heeft een positieve invloed gehad op het gebruik van de motorhomes en zorgde voor uitzonderlijke verkoopcijfers. Maar hoe zit het met de veiligheid van zo een voertuig?

Touring heeft in samenwerking met zijn Duitse collega ADAC een crashtest uitgevoerd met een motorhome en een personenwagen. Men simuleerde een frontale aanrijding aan 56 km/u tussen de twee voertuigen. In de motorhome plaatsten ze vier crashtestdummy’s en in de personenwagen zat er één volwassen crashtestdummy aan het stuur. Dergelijke aanrijdingen zijn dan misschien wel zeldzaam, maar houden wél het meest risico in op verwondingen van de passagiers.

De impactenergie op de personenwagen is 50% groter door het verschil in impactenergie tussen de twee wagens. Uit de test is gebleken dat in de personenwagen de inzittende vooral een hoog risico op verwondingen hebben aan de borstkas, het linkerbeen en het hoofd.

De schade aan de motorhome blijkt aanzienlijk hoger te zijn, vooral op vlak van de verwondingen van de passagiers. Daar zijn verschillende redenen voor, niet in het minst de manier waarop de motorhomes gebouwd én geladen worden. De motorhome mag dan wel veel zwaarder zijn, maar de impactenergie is door de typische constructie minder goed verspreid.