Alexander De Croo kondigt drastische maatregelen tegen coronavirus aan: "Allerhoogste alarmfase"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo heeft na de vergadering van het Overlegcomité drastische nieuwe maatregelen aangekondigd om het coronavirus af te remmen. Die gaan vanaf 19 september in. "Ons land zit in de allerhoogste alarmfase, wat men niveau 4 noemt. We zijn een ongelijke strijd aan het voeren met het virus."

De horeca moet opnieuw sluiten: de cafés en restaurants mogen de komende vier weken de deuren niet openen. Tot 22.00 uur 's avonds mag er wel eten afgehaald worden. Dat is ook het uur waarop de nachtwinkels moeten sluiten.

Na twee weken zal de situatie voor de horeca geëvalueerd worden. Er komt alleszins een uitgebreid steunpakket voor de horeca, beloofde De Croo.

Nauwe contacten

Het aantal nauwe 'knuffelcontacten' dat eenieder mag hebben, wordt van drie naar één teruggebracht. Elk huishouden mag per twee weken vier personen thuis ontvangen, maar dat moeten dan altijd dezelfde vier personen zijn. Na twee weken kan er gewisseld worden.

Avondklok

Van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends zal er een avondklok ingaan. Enkel om te gaan werken of om medische hulp te zoeken mag je tijdens die tijdstippen de deur uit. Er komt een verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur 's avonds.

Telewerken

Thuiswerken wordt niet verplicht, maar wordt wel de regel: men moet zoveel mogelijk van thuis uit werken, zolang de werking van het bedrijf niet in het gedrang komt.

Geen kerstmarkten

Gewone markten waar je eten kan kopen, blijven open volgens de bestaande regels. Kleine kermissen met niet meer dan 200 bezoekers, kunnen eveneens doorgaan. "Maar kerstmarkten of winterdorpen, dat gaat niet. Dat nodigt het virus uit om rond te razen", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke

"Wij Belgen kunnen dit"

"Wij hebben in maart en april bewezen wat wij Belgen kunnen", zei De Croo. "We hebben toen bewezen dat we het virus kunnen terugdringen en dat er een ongelooflijke solidariteit is in ons land om die cijfers te doen dalen. Ik ben ervan overtuigd dat ondanks het feit dat we dit nu een tweede keer vragen, wij Belgen, allemaal samen, dat opnieuw kunnen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we dit een tweede keer gaan kunnen."