Drie mogelijkheden voor het Overlegcomité van vrijdag: Jambon geeft een woordje uitleg

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Voor Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn er drie mogelijkheden hoe de beslissingen van het Overlegcomité van vrijdag kunnen uitdraaien. Hij licht de opties toe.

Het Overlegcomité zette afgelopen vrijdag mogelijke versoepelingen op pauze. Dat kwam er vooral omdat op vrijdag de ziekenhuisopnames plots fel gestegen waren. Dat deed premier Alexander De Croo (Open VLD) beslissen om eventuele aanpassingen met een week uit te stellen.

Toch sluit hij niet uit dat er nu vrijdag wel beslist wordt om te versoepelen. “Er zijn nu drie mogelijkheden voor het volgende Overlegcomité van vrijdag”, vertelt Jambon aan HLN. “Eén: de 204 ziekenhuisopnames waren een statistische afwijking, en dan blijken de kleine versoepelingen toch nog mogelijk.”

Al zal het wellicht uitdraaien op scenario 2 of 3. “Twee: het blijft ingewikkeld en dan weten we nog altijd niet welke richting we uitgaan. Drie: de negatieve trend zet zich door. We hebben dit al eens meegemaakt in september, toen we ook dachten dat we ons iets meer konden permitteren. Dat iets bleek al snel niets te zijn. Het zou nu dus zuurder zijn geweest om versoepelingen in te voeren en dat een week later al te moeten terugdraaien.”