Komt er dan toch een versoepeling? “Moeilijk, maar dat betekent niet dat er morgen niets verandert”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag staat het Overlegcomité gepland en het enige wat iedereen wil horen is welke versoepelingen er zullen zijn. De premier liet dan toch een opening vallen in het Kamerdebat.

Met de huidige stijgende evolutie van de coronacijfers is een versoepeling ontzettend moeilijk. "In de beslissing die we nemen moeten we rekening houden met de draagkracht en het mentaal welzijn. We moeten het hoofd koel houden”, zei premier Alexander De Croo in de Kamer. “Ik rekenen daarvoor op iedereen. We hebben een verantwoordelijkheid in een moeilijke situatie. Mogen ons niet laten verleiden door roekeloosheid. We zullen verantwoorde, menselijke maar veilige beslissingen nemen. Dat betekent niet dat er morgen niets verandert." Wat die versoepeling kan zijn, is niet duidelijk.

De experts geven in het rapport van de GEMS alvast wat perspectief. "We moeten zorg dragen voor elkaar. Het Overlegcomite komt op een moeilijk moment”, gaat de premier verder. “We hebben experten gevraagd, wat mogelijk is. Voor de eerste keer hebben experten gezegd: april en mei kunnen we versoepelen, dat is haalbaar. Maar in maart moeten we nu nog heel voorzichtig zijn. Ondoordachte, roekeloze stappen zetten nu? Dan zullen we ons perspectief verliezen."