Nog meer details uitgelekt: dit zijn de eerste versoepelingen die de experts willen

door: BVDO
shoppen in Antwerpen
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)

Het Overlegcomité komt pas morgen samen, maar al de hele week werd er per opbod gesproken over mogelijke versoepelingen. Het rapport van expertengroep GEMS lekt beetje bij beetje helemaal uit.

Een uitgelekt rapport van de expertengroep GEMS, die De Morgen kon inkijken, toonde aan dat er voor begin april geen versoepelingen geadviseerd worden door de experten. Dat kan wel vanaf april, maar slechts heel beperkt.

VRT Nieuws weet ondertussen ook over welke versoepelingen het eerst zal gaan. De eerste fase bevat vier zaken. Ten eerste zullen we buiten mogen samenkomen met acht tot tien personen, daar waar dat nu met zijn vieren is.

Daarnaast komen er ook beperkte versoepelingen in het beroepsonderwijs en buitengewoon onderwijs. Grotere bubbels binnen, met maximaal tien personen, komen er enkel voor kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld in de psychiatrie. Tot slot zal ook de kotbubbel mogelijk zijn, waarbij kotstudenten in één huis als één huishouden worden beschouwd.

Dit gaat over voorstellen die de experts doen. Wat de politiek er in het Overlegcomité doet, is hun keuze. De raad van de GEMS moet met andere woorden niet opgevolgd worden.

Op een tweede reeks versoepelingen wordt geen timing gezet. Het gaat hier over een geleidelijke heropening van alle secundair onderwijs, over meer fysieke lessen in het hoger onderwijs, meer activiteiten voor de jeugd en socioculturele activiteiten voor een beperkt publiek. Dat zou dan ten vroegste voor de maand mei zijn.

Niet-essentiële reizen blijven voor de experts onmogelijk, verplicht telewerken en de nachtklok willen ze behouden. Horeca kan binnen niet volgens de experts.