Honden los of aan de leiband? Meningen sterk verdeeld

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Het Agentschap Natuur & Bos roept hondeneigenaars op om hun viervoeters aan de leiband te houden. Het agentschap (her)lanceert de campagne 'Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn'.

"In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren", klinkt het.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Vind jij dat honden altijd aan de lijn moeten?"

"Ja, heel zeker op wandeling. Ik heb al verschillende keren een aanval op mijn aangelijnde hond meegemaakt, van allerlei rassen, terwijl de eigenaars riepen: 'Mijn hond doet niets'. Dus ja, aangelijnd", schrijft Petra.

"Nee, een hond die goed naar zijn baasje luistert, moet op bepaalde plaatsen kunnen ravotten", vindt Caroline.

"Honden moeten aan de leiband. Ze kunnen thuis of ergens in een speciaal daarvoor voorzien plekje los lopen, niet op straat", zegt Marie-Louise.

"De bijtgrage rassen zijn gekend, maar je weet natuurlijk nooit met de andere. Aan de leiband is de spijtige, maar enige oplossing", zegt Carlos.

"Ja, er zijn genoeg losloopweides waar ze zich kunnen uitleven. Er gebeuren veel te veel ongelukken met loslopers", stelt Patricia.

"Nee, als ze goed opgevoed worden, is dit absoluut geen probleem", zegt Albert.

"Er zijn ook honden die nooit iets doen. Tot ze hun baasje bijten op ooghoogte, kinderen dus in het gezicht. Je kunt honden nóóit vertrouwen, hoe 'lief' ze ook zijn. Honden horen aangelijnd", vindt Ricky.

"Ja, voor ieders veiligheid. Ook zodat ze niet onder een auto, fiets of motorfiets lopen wanneer ze ergens van schrikken", zegt Martine.

"100% akkoord. Wij hebben twee honden en die lopen altijd aan de leiband, alleen al voor hun eigen veiligheid", schrijft Viviane.

"Een hond steeds aan de leiband en voor hun veiligheid (vergif) een bandje rond hun snuit. In de losloopweide kunnen ze zich uitleven", zegt Estelle.

"Nee, mijn honden mogen leven, plezier maken, rennen en spelen", laat Sandra weten.

"Zeer zeker, voor ieders veiligheid en voor de rust van de dieren, zowel de wilde als de tamme", zegt Bernard.

"Nee, zolang de eigenaar controle over zijn hond heeft, vind ik het niet nodig, om bijvoorbeeld tussen de velden te wandelen. Wel in de bebouwde kom of in bossen, waar ze wilde dieren kunnen storen", vindt Sabine.

"Ik reed op een baan waar je 90 km/u mag. Plots dook er een hond op. Ik heb geprobeerd die te ontwijken, heb het trottoir geraakt en ben drie keer overkop gegaan. Ik vind dat een hond aan de leiband moet als men er niet op toeziet. Ik heb veel geluk gehad die dag, of ik had dit niet kunnen schrijven", zegt Georges.