Hoe moet je koffie optimaal bewaren? Deze fout mag je zeker niet maken

door: MRO
koffie
Afbeelding bron: Pixabay

Voor vele van ons begint de dag pas echt nadat we onze eerste slok koffie hebben genomen. Dat eenvoudige kopje koffie helpt ons klaar te maken voor de dag. Om telkens weer van die perfecte kop koffie te genieten, is het essentieel je koffie optimaal te bewaren.

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat koffie in feite een vers product is. Dit betekent dat het geneigd is om te bederven en zijn smaak en aroma te verliezen als het niet op de juiste manier wordt bewaard. Daarom is de manier waarop je je koffie bewaart een bepalende factor voor hoe goed je koffie zal smaken.

Een van de beste manieren om koffie te bewaren is in een luchtdichte verpakking op een donkere en koele plaats. Lucht, licht, warmte en vocht zijn de grootste vijanden van koffie. Ze kunnen de essentiële oliën in koffie afbreken, die verantwoordelijk zijn voor zijn aroma en smaak.

Bewaar koffie niet in de koelkast

Een fout die je niet mag maken, is je koffie in de koelkast of vriezer bewaren. Hoewel het misschien een goed idee lijkt om je koffie in de koelkast of vriezer te bewaren vanwege de koele temperatuur, kan dit daadwerkelijk leiden tot het opnemen van vocht en geuren van andere etenswaren in je koffie.

Je kunt je koffiebonen beter bewaren in een ondoorzichtige, luchtdichte bewaardoos op kamertemperatuur. Deze moet ook op een donkere plaats worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen, zoals het fornuis of de oven. Hierdoor blijven de koffiebonen langer vers en behouden ze hun optimale smaak.

Wat de hoeveelheid koffie betreft die je in een keer moet kopen, is het raadzaam om alleen de hoeveelheid koffie te kopen die je binnen een week of twee kunt consumeren. Koffie begint namelijk al zijn smaak te verliezen zodra hij wordt blootgesteld aan lucht.

Nu je weet hoe je koffie het best bewaart, zal je voortaan iedere ochtend de perfecte kop koffie kunnen maken.
 

Tags koffie