Is melk in je koffie drinken echt ongezond?

door: MRO
koffie
Afbeelding bron: Unsplash

Veel mensen drinken graag koffie met een scheutje melk, maar is dat eigenlijk wel gezond? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig, we zetten de voor- en nadelen op een rij.

Melk bevat veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamine B12, dat goed voor je is. Daarnaast kan melk ook de bittere smaak van koffie verzachten en het drankje romiger maken.

Een nadeel van melk in koffie is dat het extra calorieën, suiker en verzadigd vet toevoegt. Dit kan een negatief effect hebben op je gewicht en je risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Vooral koffiemelk, koffieroom en creamer bevatten veel vet en suiker. Als je graag melk bij je koffie drinkt, kies je dus beter voor magere of halfvolle melk, die minder verzadigde vetten bevatten.

Je kan eventueel ook kiezen voor plantaardige melk, zoals soja-, haver- of amandelmelk. Deze zijn vaak lactosevrij, cholesterolvrij en bevatten minder verzadigd vet dan koemelk. Let wel op dat je ongezoete plantaardige melk kiest, want sommige varianten bevatten veel toegevoegde suikers.

Melk in je koffie is niet per se ongezond

Melk in koffie is niet per se ongezond, maar het hangt af van het soort melk dat je gebruikt, de hoeveelheid die je toevoegt en je persoonlijke voorkeur. Als je graag melk in je koffie drinkt, kun je het beste kiezen voor magere of halfvolle koemelk of ongezoete plantaardige melk. Zo kun je heerlijk genieten van je koffie zonder al te veel extra calorieën, suiker of verzadigd vet binnen te krijgen.

Tags koffie