Vries jij regelmatig eten in? Belangrijk om je zakjes zo vol mogelijk te vullen

Als je eten lang vers wil houden, is de diepvries de ideale oplossing. Toch is er daarbij iets wat velen over het hoofd zien.
De handigste manier om eten in te vriezen, is in zakjes. Het is belangrijk om die helemaal tot aan de rand te vullen, schrijft Zamarra Kok in Het Belang van Limburg.
De reden? Hoe minder lucht er in de verpakking zit, hoe kleiner de kans op vriesbrand. Vriesbrand zijn de droge, grijze plekken met ijskristallen die je eten een vreemde smaak en textuur geven.
Bij sauzen en soepen gaat het luchtdicht inpakken vanzelf, maar als je bijvoorbeeld gehakt wil invriezen, is het een goed idee om het, in het zakje, met de deegroller helemaal plat te rollen. Vervolgens kan je met de achterkant van een mes enkele inkervingen maken in het zakje, zodat je achteraf makkelijk een deel van het bevroren gehakt kan afbreken.
Het makkelijkst is uiteraard om je zakjes vacuüm te trekken. Op die manier wordt letterlijk álle zuurstof uit de verpakking gezogen, waardoor vriesbrand onmogelijk wordt.
Vacuüm verpakken heeft trouwens nóg een groot voordeel. Je kan je eten eenvoudigweg in een bak met koud water leggen om het te ontdooien. Water geleidt immers sneller dan lucht.