Is deca-koffie drinken kankerverwekkend?

Er wordt beweerd dat deca-koffie drinken ongezond is en kankerverwekkend. Waar komt dat vandaan en is dat werkelijk zo? Marleen Finoulst, arts en journalist, legt het haarfijn uit.
"Cafeïnevrije koffie of deca is absoluut niet ongezond", stelt Marleen Finoulst iedereen gerust in het programma 'Zijn er nog vragen' op Radio 1. "Het is niet kankerverwekkend, maar dat is een gerucht dat al jarenlang de ronde doet."
Vanwaar komt dat gerucht? "Koffiebonen bevatten van nature cafeïne en om deca-koffie te maken moet je die cafeïne eruithalen. Dat doet men door die koffiebonen te weken in een oplossing waar een bepaald oplosmiddel aan wordt toegevoegd, met name dichloormethaan. Als je daar in hoge concentraties aan wordt blootgesteld, is dat kankerverwekkend."
"Zodra de cafeïne uit dat oplosmiddel getrokken is, worden de bonen opnieuw gespoeld en verhit tot 40 graden. Dan blijft van dat oplosmiddel zo goed als niets meer over. Daarna worden de koffiebonen nog gebrand en dan is er niets meer van terug te vinden. Deca-koffie is dus absoluut niet kankerverwekkend."