Speelt Magnette (PS) in de kaart van N-VA en maakt hij België onbestuurbaar?

bron: La Derniere Heure
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Zondag zaten N-VA en PS voor het eerst sinds de verkiezingen van 26 mei samen rond de tafel. Dit was tijdens een ontmoeting met de informateurs. PS blijft halsstarrig weigeren met N-VA een regering te vormen, maar maakt België zo stilaan zelf onbestuurbaar.

PS-kopstuk Paul Magnette gooit opnieuw wat olie op het vuur. "Een regering samen met N-VA blijft onmogelijk voor ons. Als we het sociaal-economisch programma, ideeën over mensenrechten of migratie, en dat soort dingen zien, dan zie ik niet in hoe dat mogelijk zou zijn."

Hiermee gaat Magnette eigenlijk in tegen de oproep van koning Filip aan de politieke partijen tijdens zijn 21 julitoespraak om respect voor elkaar te hebben en naar elkaar te luisteren.

"Er zijn nog andere opties", liet Magnette nog optekenen. Hij sluit sowieso Vlaams Belang uit en blijft ook N-VA uitsluiten. Er resten dan nog weinig andere mogelijkheden dan een federale regering met langs Vlaamse kant SP.A, Groen, CD&V en Open VLD.

De vraag is maar of deze twee laatste partijen, waar kopstukken al aangeven dat ze een rechtsere koers willen varen, in zulk een linkse regering zullen stappen. Open VLD-kopstukken gaven immers al aan dat ze geen coalitie willen vormen met Groen. Zo Magnette met zijn exclusieven wel eens in de kaart spelen van N-VA door te zorgen dat de vorming van een federale regering quasi onmogelijk wordt.