Formateur Jan Jambon laat al meteen zijn tanden zien aan CD&V en Open Vld: “Dit scenario moeten we absoluut vermijden”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag zit formateur Jan Jambon weer samen met de toponderhandelaars van de andere partijen. Ze gaan de moeilijke punten bespreken die zijn voortgekomen uit de werkgroepen.

Een nieuwe regering hebben we nog niet, maar Jan Jambon heeft al meteen de puntjes op de i gezet. Hij wil absoluut vermijden dat die nieuwe Vlaamse regering een kibbelkabinet wordt.

De woordvoerders van N-VA, CD&V en Open Vld zijn al enkele weken aan het praten hoe ze dit kunnen voorkomen. “In de vorige regering hing er soms een slechte sfeer, doordat dingen ongecontroleerd in de krant belandden.” 

“De ene ziet daar dan een complot in, terwijl de andere het niet zo bedoeld heeft en uiteindelijk zette dat een hele dynamiek van misverstanden in gang, die afstraalden op het hele beleid”, bedenkt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jan Jambon, zich in Het Laatste Nieuws.

"Open met elkaar praten"
“Nochtans waren veel discussies en relletjes perfect te vermijden door met elkaar te praten. We moeten niet alles afspreken, maar elkaar op de hoogte houden doet al veel. Als je iets communiceert, kan je meestal op voorhand wel inschatten of een andere partij of minister daar niet content mee zal zijn.” 

“Dat ideeën botsen is onvermijdelijk en normaal, maar als je open met elkaar praat, kan je tenminste de context schetsen. Je mag niet vergeten dat ministers elkaar eigenlijk maar één keer per week zien, op de ministerraad. Op een week kunnen veel uitspraken een

eigen leven gaan leiden. Dat willen we in de kiem smoren, in plaats van uit te vechten in de kranten."