Wouter Beke stevig onder vuur na nieuwe besparingsmaatregel die veel gezinnen treft: “Liever niet gedaan, maar anders is verschil is nog groter”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Wouter Beke ligt onder vuur. De nieuwe Vlaamse regering gaat besparen op de kinderbijslag.

Voor een gezinspartij als CD&V is besparen op kinderbijslag een gevoelig thema. Toch gingen de onderhandelaars van de partij akkoord om het te doen. “Al had ik het liever niet gedaan”, vertelt Beke in het Laatste Nieuws.

“Maar als ik naar het hele plaatje kijk, vind ik dit een verdedigbaar compromis", aldus Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "In het oude systeem kreeg een gezin met drie kinderen 609 euro kinderbijslag per maand. In het nieuwe systeem - het Groeipakket - is dat nog 490 euro. Het oude systeem is dus voordeliger voor grote gezinnen en indexering zou het verschil tussen de twee nóg groter maken.” 

"Verschil neemt zo niet meer toe"
“Door de bedragen vanaf het derde kind niet meer te indexeren, neemt het verschil tussen de twee systemen niet meer toe. Het geld dat we daarmee uitsparen, investeren we in flexibele kinderopvang en een uitbreiding van de plaatsen in de jeugdhulp."

Beke benadrukt ook dat er voor deze legislatuur 500 miljoen euro extra naar de kinderbijslag gaat dan onder de vorige regering. “Na deze besparing nog steeds 400 miljoen."