Situatie in asielcentra in ons land is niet meer te houden: ‘En het aantal aanvragen is weer gestegen’

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De situatie in de asielcentra is ons land is nauwelijks nog te houden. De laatste maanden is dan ook nog eens het aantal asielaanvragen gestegen.

Wanneer iemand asiel aanvraagt, wordt er een procedure opgestart. Gedurende al die tijd verblijft de persoon in een asielcentra. Maar VRTWS meldt dat de druk daar onhoudbaar aan het worden is.

"Het streefdoel is om de beslissing binnen de 6 tot 9 maanden te nemen. Maar momenteel duurt de proceduretijd gemiddeld zo'n 15 maanden", legt Fanny François van Fedasil uit. En dan is er nog niets gezegd geweest over het personeelstekort.

Er komen meer asielaanvragen maar vertrokken personeelsleden worden niet vervangen. Ook hier wil de regering besparen. "In het begin van 2019 hadden we 32 mensen om dat werk te doen, nu zijn het er al 52, maar we moeten er nog 20 bij aanwerven om alles te bolwerken", zegt woordvoerder Geert De Vulder. 

Het is een straatje zonder einde. Ook het aantal dossiers waar geen beslissing is in genomen stijgt. Zo moeten de asielzoekers langer in het asielcentrum verblijven. Een achterstand waarvan men al in 2017 hoopte dat die weggewerkt zou worden, maar was op heden nog altijd niet het geval is.