Rechter roept op om IS-vrouwen terug te halen: Nog nooit zo’n tegenstrijdigheid geweest

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (27) zijn de bekendste IS-weduwen uit België. Woensdag zijn de twee vrouwen veroordeeld tot de maximumstraf. Maar er is een probleem: De rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding, terwijl er nog een procedure loopt om de vrouwen net niét terug te halen.

De twee vrouwen zaten samen met hun vijf kinderen in een Koerdisch kamp in het noorden van Syrië. De twee vrouwen konden ontkomen en willen terug naar België komen. Wielandt en Abouallal werden al eens veroordeeld in 2018 maar gingen toen in beroep. Nu krijgen ze dezelfde straf: vijf jaar cel en een boete van 8.000 euro.

De vrouwen lieten al weten dat ze graag hun straf in België willen uitzitten maar daar wil de Belgische Staat een stokje voor steken. Die wil namelijk niet dat de vrouwen terug naar hier komen. Daarom hebben de vrouwen een rechtszaak aangespannen tegen de Belgische staat. De vrouwen willen dat zowel zij als de kinderen worden teruggehaald.

Het is opmerkelijk dat de ene rechtbank beslist voor een onmiddellijke aanhouding terwijl een andere rechtbank ze het liefst zo ver mogelijk van de Belgische Staat wil houden. Hoe het nu verder moet, is voorlopig nog niet duidelijk.