Ziekenhuizen grijpen drastisch in bij patiënten: ‘Willen niet meer zien dat ze daar staan te roken’

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
Het moet maar eens gaan stoppen volgens de ziekenhuizen in ons land. Roken in de buurt van een ziekenhuis kan niet, volgens hen

In ziekenhuizen AZ Monica en UZA in Antwerpen start een proefproject. AZ Monica wil op termijn zelfs de hele site rookvrij maken.

Katrijn Vandamme van het Vlaams Instituut Gezond Leven start met een proefproject in twaalf ziekenhuizen naar een beter rookbeleid. Het eerste dat Vandamme wil aanpakken, is de locatie waar gerookt mag worden.

Nog veel te vaak steken patiënten, vaak met het infuus nog in de arm, een sigaret op aan de ingang van het ziekenhuis. Zoiets zou in de toekomst verboden worden. Wie rookt, doet immers ook roken. Bij het Antwerpse AZ Monica staan aan de straatkant een hele dag door mensen te roken.

Maar ook het personeel van het ziekenhuis wordt aangemaand om te stoppen met roken. "Dat geeft geen ideale indruk en past al helemaal niet in het nieuwe welzijnsbeleid waar we sinds dit jaar hard op inzetten”, zegt personeelsdirecteur Ann Slaets in Gazet van Antwerpen.

“Daarnaast hebben we sinds kort ook een tabakoloog in dienst die een aanspreekpunt moet zijn voor personeel dat wil stoppen.”