Paars-groen met CD&V? "Het zou me niet verwonderen als CD&V dit zou eisen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Paul Magnette stelt alles in het werk om een paars-groene coalitie op de been te brengen. De partij die daar wel bij zou kunnen varen, is CD&V. Ligt het premierschap klaar voor Koen Geens?

CD&V was de afgelopen dagen verontwaardigd dat Magnette hen niet had uitgenodigd op het overleg met de partijen die paars-groen kunnen vormen. Bovendien klinkt het bij de christen-democraten steeds dat N-VA een eerlijke kans moet krijgen.

Toch zou het CD&V kunnen zijn dat als winnaar uit de bus komt bij een paars-groene coalitie. Zonder CD&V heeft die immers slechts één zetel op overschot en dat is niet werkbaar. Daarom kan CD&V zijn prijs opdrijven.

"CD&V zal zijn prijs hebben om bij paars-groen te komen, om een regenboogcoalitie te vormen. Ze zullen vragen dat die ethische voorstellen rond euthanasie en abortus op de lange baan geschoven worden", analyseert Johny Vansevenant de situatie op Radio1.

"Het zou me ook niet verwonderen dat CD&V dan zal eisen dat Koen Geens dan premier wordt in plaats van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. We mogen wel verwachten dat het dan een Vlaamse premier wordt want dan zal er nog altijd geen Vlaamse meerderheid zijn in die federale regering."