Theo Francken schiet Jambon te hulp: "Asielzoekers kopen wél een huis met achterstallig kindergeld"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Jan Jambon (N-VA) ligt zwaar onder vuur nadat hij heeft uitgehaald naar het feit dat asielzoekers die een erkenning krijgen, duizenden euro's kindergeld op hun rekening krijgen. Volgens de minister-president kunnen sommige gezinnen hier een huis van kopen. Theo Francken schiet zijn partijgenoot te hulp.

Asielzoekers die erkend worden, krijgen het kindergeld op hun rekening van de periode waarin hun aanvraag liep. Dit bedrag kan tot verschillende duizenden euro's oplopen. "Ik heb het verhaal gehoord van een familie die meteen een huis kon kopen van dat kindergeld", zei Jambon.

De Morgen deed de factcheck en becijferde dat een gezin met vijf kinderen dat twee jaar op asiel moest wachten, maximaal 32.000 euro krijgt. Dat volstaat natuurlijk niet om een huis mee te kopen, althans niet in België.

Asielprocedure van 2 jaar is niet extreem

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, bestempelt deze factcheck als onjuist. Hij wijst erop dat een asielprocedure van 2 jaar geen extreem scenario is, maar dat sommige asielprocedures tot 8 jaar duren. "Daar koop je in hun scenario met 5 kinderen wel een huis van", aldus Francken.