Hilde Crevits wil er niets van weten: "Geen zevende wiel aan de wagen zijn"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
In de vorming van een federale regering, lijkt de bal momenteel in het kamp van CD&V te liggen. Laten de christendemocraten N-VA vallen of niet?

Terwijl de sfeer tussen Open VLD en N-VA verzuurd is, en dan met name tussen de twee voorzitters, Gwendolyn Rutten en Bart De Wever, lijkt het aan CD&V om de knoop door te hakken.

De Franstaligen en Open VLD zouden er geen moeite mee hebben de N-VA te lossen en voor een Vivaldi-coalitie te gaan. Die bestaat uit vier kleuren, zoals de ‘Vier Seizoenen’ van componist Vivaldi; het liberale blauw is de winter, het groen van de groenen is de lente, het rood van de socialisten is de zomer en het oranje van de christendemocraten is de herfst.

Geen afscheid van N-VA

"We hebben voldoende duidelijk gemaakt dat we niet in een regering stappen om het zevende wiel aan de wagen te zijn. Er is een nipte meerderheid voor paars-groen, die partijen hebben ons daar niet voor nodig. Als ze zo een regering willen, moeten ze die vooral vormen", zegt Hilde Crevits in De Tijd.

Crevits wil de N-VA echter nog niet afvallen. "Als de N-VA duidelijk zegt dat ze niet willen regeren, zitten we in een andere situatie. Maar hun reactie op de besprekingen met de informateurs lijken mij niet die van een partij die er niets mee te maken wil hebben. We kunnen dus moeilijk adieu zeggen tegen de N-VA op dit moment."