Verrassende coalitie met opvallende naam: "Dat zal de socialisten plezieren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Na paars-geel, paars-groen en de 'Vivaldi-coalitie', is er nu sprake van de 'Rode Duivelcoalitie' om een federale regering tot stand te brengen. Ivan De Vadder ziet de voordelen daarvan.

Dat PS niet in zee wil met N-VA, staat vast. "Dit is al maandenlang herhaald, van Paul Magnette en Elio Di Rupo tot Rudi Vervoort nu", zei Ivan De Vadder vanochtend op Radio 1.

De Vadder ziet echter een nieuwe mogelijkheid naast paars-geel, met N-VA, of paars-groen, zonder N-VA, ontstaan. Over Vivaldi spreekt hij niet. "Er ligt een derde mogelijkheid op tafel. De Waalse én Vlaamse socialisten, plus CD&V, N-VA en MR."

Rode Duivelcoalitie

De Vadder ziet voordelen in wat nu de 'Rode Duivelcoalitie' genoemd wordt: "Er is een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens. Niemand is overbodig, want er is een meerderheid van 80 zetels. En - aantrekkelijk voor de socialistische familie - het is de enige politieke familie die volledig in die coalitie zou vertegenwoordigd zijn."

De Vadder ziet wel drempels die overwonnen moeten worden; zo moet de PS bereid zijn toch met N-VA te willen regeren. En Georges-Louis Bouchez (MR) zou de Vlaamse liberalen van Open Vld niet willen laten vallen.