Politieke waarnemers scherp: "Nu is het paniek op het paleis" & "Magnette groeit uit tot doodgraver van België"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Paul Magnette (PS) heeft elke hoop op een paars-gele coalitie de kop ingedrukt. Deze zet van Magnette zou wel eens ver strekkende gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van ons land. Dat blijkt uit de commentaren van verscheidene waarnemers.

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens trok vrijdagavond nog naar de koning om zijn opdracht stop te zetten. Koning Filip aanvaardde het ontslag van Geens en zal maandag een nieuwe consultatieronde starten. 

"De PS heeft ervoor gezorgd dat de communicatiekanelen van de koninklijke opdrachthouder met de rest van de socialistische wereld afgeblokt werden", stelt Rik Cauwelaert in Terzake.

Paniek op het paleis

Politiek journalist Marc Van de Looverbosch schetst een beeld van zeer grote bezorgdheid bij koning Filip. "Nu is het echt Paniek op ‘t Paleis. De koning kan misschien de Kroonraad bijeen roepen: de ministers van staat, zogeheten wijze mannen en vrouwen. Een noodregering komt stilaan in zicht bij gebrek aan een redelijk alternatief."

Rik Torfs (ex-CD&V) haalt zwaar uit naar Paul Magnette. "De zet van Magnette. Hoe de grootste vijand van het nationalisme uitgroeit tot de ultieme doodgraver van België. Voor de PS zijn de helft van de Vlamingen foute mensen waar niet mee te regeren valt. Maar ze mogen wel ‘solidair’ zijn en meer belastingen betalen. Vreemde vorm van liefde op Valentijn."