Minister Pieter De Crem streng: "Dat kan helaas niet meer"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De coronamaatregelen zijn streng en het is bijzonder belangrijk om deze met z'n allen goed op te volgen. Joggen, wandelen en fietsen kan nog, maar enkel in je eigen buurt. Al wil minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) ook niet overdrijven.

Met het mooie weer van de afgelopen dagen trokken heel wat mensen de straten op en de bossen in om een frisse neus te halen en te genieten van de zon. We mogen nog wel wandelen en fietsen, maar het is niet de bedoeling dat we fietstochten van 50 kilometer maken.

"Een fietstocht van 50 kilometer kan helaas niet meer. Als daar verduidelijking voor nodig zou zijn, zal die er vrijdag komen na de Nationale Veiligheidsraad", is Pieter De Crem heel duidelijk bij VRT.

De afstand tot je woning beperken tot één kilometer zit er echter niet aan te komen. Dit zou het tegenovergestelde effect hebben van wat men wil bereiken.

"Het voorstel om een één kilometerregeling in te voeren, is echt geen goede oplossing omdat mensen het recht hebben om buiten te komen. Als men tegen mensen die in flats of woonwijken wonen gaat zeggen dat ze in een straal van één kilometer buiten mogen komen, dan gaan we een contraproductief effect hebben want dan gaan we veel mensen dicht bij elkaar brengen en dat is niet wat we willen."

"Ik laat ook nog het psychologische effect buiten beschouwing. Men zou echt de indruk kunnen krijgen dat het een soort luchten van gebouwen is in een openluchtgevangenis en dat is niet zo."

"Men moet zich wel houden aan de regels, de speeltijd is voorbij. Ik zou willen oproepen om niet nonchalant met de regels om te gaan. Ook privé-feesten zijn absoluut niet toegelaten."