Joachim Coens: "België bestaat uit twee verschillende werelden"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De structuur van ons land maakt ook de bestrijding van het coronavirus o zo moeilijk. Joachim Coens, voorzitter van CD&V, laat zijn licht op de zaak schijnen in een interview met Doorbraak.

De strijd tegen het coronavirus brengt duidelijk naar voren dat de structuur van ons land op zijn minst ingewikkeld kan genoemd worden. "We leven in België echt in twee verschillende werelden: politiek, maar ook sociaal en mediatiek. En we beseffen dit nog altijd veel te weinig: in Vlaanderen noch in Wallonië zien we nog echt wat zich aan de andere kant van de taalgrens afspeelt. Ook binnen Vlaanderen of Wallonië koesteren partijen andere opvattingen over heel veel thema’s, maar ze slagen er wel nog in om die te overstijgen en samen te besturen."

De regeringsvorming heeft dat al jaren ook aangetoond. "Federaal is dit voorlopig nog niet gelukt, omdat partijen zoals de PS of Ecolo nu al jarenlang in de publieke opinie verkondigen dat er met sommige Vlaamse partijen eenvoudigweg niet te regeren valt. De impact daarvan is stilaan reusachtig groot, maar in Vlaanderen beseffen we dit nog onvoldoende."

Coens blijft evenwel geloven in het model van beide gemeenschappen. "Ofwel is dit land op lange termijn dus niet langer aan de orde, ofwel – en daar ben ik toch voorstander van – proberen we beide gemeenschappen toch nog samen een aantal dingen te laten doen. In dat geval gaan we als Vlaamse politici ook meer aanwezig moeten zijn in die Franstalige publieke opinie."