Theo Francken verbolgen over voorstel regularisaties: "Slechtste idee, nooit met ons"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
In een open brief aan eerste minister Sophie Wilmès roepen 400 personen, onder wie advocaten, artsen en organisaties als Geneeskunde voor het Volk, op tot het regulariseren van mensen zonder papieren.

In de brief, op Topics.be integraal te lezen, wordt erop gewezen dat grootschalig testen en contacten opsporen van mensen die besmet zijn met het coronavirus, niet mogelijk is wanneer een deel van de bevolking - mensen zonder papieren - onder de radar blijven.

"De regularisatie van het verblijf van deze mensen brengt enkel voordelen met zich mee. Besmette personen zullen kunnen worden verzorgd en opgenomen in het systeem van contact tracing, en zo geen risico meer vormen voor anderen", klinkt het.

Vacatures

De mensen zonder papieren zouden na regularisatie ook ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt, zodat ze niet langer in het zwart hoeven te werken en zullen bijdragen aan het economisch herstel. "In essentiële sectoren zoals de landbouw, de voedingsindustrie, de paramedische diensten en de luchthavens voor het goederenvervoer is de toename van het aantal vacatures spectaculair."

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet gewonnen voor het idee: "Alle collectieve regularisatiecampagnes waren een totale ramp. Slechtste idee. Nooit met ons", klinkt het op Twitter.