Marc Van Ranst waarschuwt voor morgen: "Laten we dat vooral niet doen"

door: PMN
Afbeelding bron: VTM
Marc van Ranst is écht teleurgesteld. Veel mensen konden niet meer wachten tot morgen om elkaar te zien. Daar zal het mooie weer voor veel tussen hebben gezeten.

Dat veel mensen nu samenkomen vindt Marc van Ranst betreurenswaardig. "Langs de andere kant zijn er ook veel mensen die daar niet zitten en wel de regels volgen", reageert de viroloog bij VTM-Nieuws. "Dat is nu het belangrijkste. Het is nu aan ons. Het is aan de burgers samen om hun verantwoordelijkheid te nemen. We zijn een volk van plantrekkers en met weinig vertrouwen in de overheid. Maar als de overheid ons zo'n verantwoordelijkheid geeft, moeten we ons gezond verstand gebruiken."

"Wat er vandaag gebeurd is, is natuurlijk niet hoopgevend. Je hoopt dat dit uitzonderingen zijn. De mensen die dichter dan 1,5 meter komen, moeten daar maar eens goed over nadenken. Het is aan ons om de curve niet naar omhoog te krijgen. De eigenlijke bedoeling was een kleine versoepeling, maar elke regel wordt verkeerd geïnterpreteerd. Ik ken mensen die het houden zoals dat de voorbije weken deden en ik zou dat eigenlijk ook iedereen willen aanraden."

Versoepeling
"We moeten zorgen dat we zo weinig mogelijk mensen zien, ook met deze kleine versoepeling. Het gaat telkens om dezelfde mensen die je in bubbel komen. Als we dat niet nakomen is er één zekerheid en dat is dat die curve terug omhoog gaat. Dat willen we gewoon niet."

En dan is het morgen nog Moederdag. Het moment voor velen om elkaar eens te knuffelen. "Laten we dat dus vooral niet doen", gaat Van Ranst verder. "De moeders verwachten ook niet dat je dit doet. Ik zou het contact blijven houden via Skype. Dat is je gezond verstand gebruiken."