Pieter De Crem over "heel ingrijpende maatregel": "Ik wil de mensen perspectief geven"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) hamert erop dat er voorzichtigheid geboden is bij het heropenen van de grenzen. Hij schuift tegelijk een datum naar voren.

Door de uitbraak van het coronavirus, zijn de grenzen met onze buurlanden afgesloten. Politieagenten houden er controles om erop toe te zien dat niemand de grens oversteekt. Ook in andere Europese landen zijn er grenscontroles.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een einddatum naar voren geschoven: "Het doel is, als de evolutie van de besmettingen het toelaat, om vanaf 15 of 16 juni de grenscontroles te beëindigen."

Perspectief

Minister Pieter De Crem lijkt zich daarbij aan te sluiten. "Ik wil perspectief creëren voor de mensen. Midden volgende week zouden we moeten kunnen zeggen of we het wel of niet doen. Het is een heel ingrijpende maatregel. We moeten quasi zeker zijn dat het virus ons niet meer kan inhalen, want het is onmogelijk om op een dergelijke maatregel, wanneer die afgeschaft is, nog terug te komen", zei De Crem tegen VTM.

Wanneer de grenzen dan zullen openen? "Uiterlijk op de datum die bondskanselier Merkel heeft vooropgesteld, en als het kan eerder", aldus De Crem.