Paul Magnette waarschuwt iedereen: “Als we nu geen akkoord vinden, zullen we de gevolgen moeten dragen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Samen met Connor Rousseau (SP.A) is Paul Magnette (PS) gestart met het voeren van nieuwe gesprekken voor het vormen van een nieuwe regering. Ze ontvangen alle partijvoorzitters.

Paul Magnette is het er over eens dat we dringend een sterke regering nodig hebben. “De cijfers over de economische situatie in ons land worden week na week slechter”, zegt de PS-voorzitter in L’Echo. “We zullen dit jaar een tekort van 8,9% hebben, zegt men. Er kunnen 180.000 ontslagen vallen als gevolg van de economische werkloosheid en er worden een groot aantal faillissementen verwacht.”

“Het is logisch dat de regering in ons land zich zorgen maakt over de gezondheid, maar in onze buurlanden is men al bezig met het herstel. Als we de maatregelen die in Frankrijk en Nederland zijn genomen bij elkaar optellen, is dat drie keer zoveel als in ons land; in de Scandinavische landen is dat vijf keer zoveel. In Duitsland is het 10 keer meer.”

Intussen gaat Paul Magnette  ook nog met N-VA spreken. “Het is belangrijk dat we nadenken over de kern van de zaak. Voor het uitbreken van de crisis zei ik ook al dat N-VA akkoord is met het verhogen van de lage lonen en de lage pensioenen. Het herfinancieren van de sociale zekerheid en dat kapitaalkrachtigen meer bijdragen. Of dat nu nog zo is, zullen we dan wel ontdekken."

Verkiezingen
Maar N-VA wil ook een staatshervorming. “Iedereen is het er over eens dat we de staat moeten verbeteren, maar belangrijke dingen eerst. We moeten nu in de eerste plaats ons richten op de economische en sociale crisis.”

En als er geen akkoord komt, nieuwe verkiezingen in september? “Dat is niet ideaal”, bedenkt Magnette zich. “Maar als er geen oplossing is, zullen we de consequenties moeten dragen. We hebben nog wel enkele maanden voor de boeg.”